arhitektura

Što bi potrošači trebali znati o “zelenoj električnoj energiji”?

zelena električna energija pružatelj električne energije zdrav život zelena električna energija

To biste trebali znati ako želite prijeći na zelenu električnu energiju

Oko šest milijuna privatnih kućanstava u Njemačkoj, uključujući i poduzeća, koristi zelenu električnu energiju. Nažalost, ne održava svaka tarifa ono što obećava. Jer samo oni koji dobivaju zelenu električnu energiju iz certificiranog izvora također su primjer energetskog prijelaza s električnom energijom iz obnovljivih izvora i iz manje nuklearnih i fosilnih goriva.

Što bi potrošači trebali znati o zelenoj električnoj energiji??

Koje subvencije postoje za električnu energiju iz obnovljivih izvora u Njemačkoj??

Preporučene tarife za zelenu električnu energiju karakterizira činjenica da dobavljač također ulaže u solarni ili vjetroelektranski sustav koji inače ne bi bio izgrađen. Davatelj zelene električne energije LichtBlick isporučuje zelenu električnu energiju, koja se sastoji od 100% obnovljivih izvora – hidroenergija čini većinu.

usporedba cijena zelene električne energije promjena davatelja električne energije

U Njemačkoj postoje dva različita načina promicanja i promicanja širenja električne energije iz obnovljivih izvora energije:

  1. pravnu potporu kroz tzv Zakon o obnovljivoj energiji, kratki EEG
  2. izbor zelene tarife električne energije za potrošače

Najveći uspjeh postiže EEG koji podržava operatore biomase, vjetra, geotermalnih i fotonaponskih sustava. EEG nadoknađuje tu električnu energiju po fiksnoj tarifi.

Električna energija iz obnovljivih izvora ne može se razlikovati od konvencionalno proizvedene energije nakon što se unese u električnu mrežu. Stoga će i on naziva se siva struja na burzi. Električna energija koju već subvencionira EEG ne smije se više prodavati kao zelena električna energija. To je zato što su operatori sustava za proizvodnju obnovljivih izvora energije već dobili sredstva. Dvostruka zabrana marketinga sprječava da se istom električnom energijom trguje dvostruko više nego zelenom.

Većina zelene električne energije dolazi iz inozemstva

EEG također znači da dobavljači električne energije većinu zelene električne energije koju prodaju dobivaju iz inozemstva. To je omogućeno činjenicom da je potražnja za zelenom električnom energijom u Europi manja od raspoložive količine. Osim toga, sustavi financiranja tamo ne postoje kao u Njemačkoj. Svi koji se odluče za zelenu tarifu električne energije kao njemački kupac električne energije prvenstveno promiču širenje stranih obnovljivih izvora energije.

Prijelaz energije pretežno potiče širenje sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ali prodaja električne energije iz postojećih vjetroturbina ne donosi nikakvu dodatnu korist za okoliš. Međutim, dobavljačima je lako plasirati zelenu električnu energiju jer pojam “zelena električna energija” nije zakonski zaštićen niti precizno definiran. Stoga u ovom trenutku samo pečat kvalitete pomaže potrošaču prepoznati donosi li tarifa doista dobrobit za okoliš ili je tek dobila zeleni izgled.

zelena električna energija zdrav život zelena električna energija

Nered na naljepnicama: ovako potrošači prate stvari

U Njemačkoj postoji veliki broj oznaka za zelenu električnu energiju. No samo se neki zapravo temelje na dobro utemeljenim ispitnim kriterijima. Prema udruzi potrošača, trenutno se samo sastaju slijedeći oznake također strogi zahtjevi, doprinose proširenju obnovljive energije i certificiraju zelenu električnu energiju:

  • ok-power brtva
  • zelenu oznaku električne energije
  • EcoTopTen iz Eko-instituta u Freiburgu

Dokaz o podrijetlu nije pečat za zelenu električnu energiju

Od ranije spomenutih pečata, ovo je Potvrda o podrijetlu (HKN) razlikovati. Dokazi kojima se trguje na burzi samo dokumentiraju da je električna energija iz obnovljivih izvora energije dovedena u električnu mrežu. To jamči da se zelena električna energija ne može jednostavno prodati više puta. HKN također sadrži dodatne informacije, kao što su starost i mjesto sustava te način proizvodnje električne energije.

Međutim, nema tvrdnji o sustavu ili vrsti proizvodnje. No, upravo su te stvari važne kod oznaka zelene električne energije jer uzimaju u obzir samo sustave stare manje od šest godina. Dokaze administrira, stvara i poništava Federalna agencija za okoliš.

Savjet: Dobra tarifa zelene električne energije uvijek bi trebala ići ruku pod ruku sa smanjenjem potrošnje električne energije u korist prirode. Oni koji se žele promijeniti na našoj će web stranici pronaći razne savjete o tome kako uštedjeti struju.

Prava na sliku:

Slika 1: © istock.com/zodebala

Slika 2: © istock.com/jwebb