arhitektura

Skandinavske zemlje vode održivu arhitekturu

Posljednjih godina postalo je sve jasnije da građevinska industrija ima veliki utjecaj na okoliš. Ona igra važnu ključnu ulogu kada je u pitanju postizanje veće održivosti i djelovanje na ekološki prihvatljiviji način. Konkretan primjer za to pružaju podaci američkog instituta za arhitekte, koji je objavio da se oko 40% energije u SAD -u koristi za zgrade. 

Brojne zemlje stoga su preuzele zadatak uvesti značajne promjene u građevinskom sektoru i pridržavati se održive arhitekture. Posebno se u skandinavskim zemljama može reći već danas – Nove zgrade su ekološki prihvatljive. No, pobliže smo pogledali kako to izgleda u drugim zemljama i čemu se teži ekološki prihvatljiva arhitektura.

održiva arhitektura mnogo zelena ekološki prihvatljiva

Danska i Švedska posebno rade s postojećim resursima

Nordijske zemlje dugo su bile pioniri u smislu ekološke prihvatljivosti i održivosti. To nije samo zbog njihovog povoljnog geološkog položaja i povezanog pristupa održivim izvorima, već i zbog činjenice da pokazuju svoj mozak i rade posebno na – ili s – problemima. U Danskoj se, na primjer, 30% ukupnog otpada odvaja za izgradnju. Danci ovo kratko rade i pronašli su rješenje za jednostavno recikliranje građevinskog materijala umjesto da uvijek moraju koristiti novi. 

S druge strane, Švedska iskorištava svoj bogati izvor drva i koristi održivi materijal za nove zgrade i obnove. Održiva arhitektura ovdje je toliko napredna da se može u potpunosti koncentrirati na to da se neophodni građevinski postupci, poput prijevoza, učine održivim.

održiva arhitektura spavaća soba s kosim krovom energetski štedljivi materijali

Njemačka je izgubila svoju pionirsku ulogu

Njemačka je dugo držala vrlo dobru poziciju i bila je uzor drugim zemljama s mnogo održivih tehnologija. Prva pasivna kuća na svijetu izgrađena je čak u Njemačkoj. Danas je, međutim, stvarnost takva da 35% potrošnje energije u zemlji još uvijek dolazi iz zgrada, kao i 30% emisije CO2. Nažalost, fiksni ciljevi nisu postignuti, zbog čega ljudi sada zaostaju što se tiče klimatskih uvjeta.

Njemačka želi postati klimatski neutralna do 2050. Izazovi nisu bili preveliki. Međutim, dobra je vijest da će grijanje na naftu biti zabranjeno već 2026. godine i da postoji mnogo državnih potpora za vlasnike koji žele obnoviti svoje kuće ili stanove na održiv način.

održiva arhitektura odaberite materijale za uštedu energije

Australija radi sa zvjezdanim sustavom

U Australiji nije dovoljno da se građevinska industrija bavi samo općim održivim promjenama; one se također moraju boriti s različitim klimatskim uvjetima i zahtjevima krajolika. Standardizacija održive arhitekture nije moguća u tako velikoj zemlji kao što je ova; s druge strane, mjere se moraju prilagoditi ovisno o lokalnim uvjetima.

Međutim, Australiji na tom području ide jako dobro. Uveden je takozvani sustav ocjenjivanja Green Star, putem kojeg se ocjenjuje održivost zgrade. To je dalo zaista dobar poticaj i omogućilo izvođačima da rade svjesnije. Da bi se postigla dobra ocjena, moraju se zadovoljiti brojni kriteriji koji se temelje na lokalnim klimatskim uvjetima. Na primjer, radi se o metodama gradnje, građevinskim materijalima i dizajnu, pri čemu se sjena, sunce, vjetar i zrak optimalno uzimaju u obzir i koriste kao prirodni izvori. 

održiva arhitektura čiji su materijali u građevinarstvu održivi

Je li svijet na pravom putu?

Prilično je teško globalno procijeniti temu održive gradnje u cjelini. Zbog vrlo različitih društvenih, geoloških i ekonomskih aspekata različitih zemalja, pred njih se postavljaju vrlo različiti zahtjevi. Očito, nemaju sve zemlje isti utjecaj na naše okruženje. 

U osnovi, postoji niz zemalja koje rade jako dobro i provode klimatske ciljeve. Postoje i pozitivne vijesti iz zemalja u razvoju, pogotovo jer je održivost tradicionalni način života u mnogim zemljama u razvoju. Istodobno, još uvijek postoji dovoljno zemalja koje su daleko od svojih klimatskih ciljeva. Moglo bi se svakako učiniti mnogo više i raditi na provedbi održive arhitekture, pogotovo jer je građevinski sektor, kako je spomenuto, posebno štetan za okoliš.

održiva arhitektura štedi energiju dizajn građevinskih materijala