arhitektura

Къщата на Марголиут

Базираното в Сингапур студио DLab завърши проекта за реконструкция на Margoliouth House. Архитектите превърнаха съществуващо бунгало в двуетажен съвременен дом в Сингапур.

В съответствие с вярата на архитекта в подход за устойчив дизайн с минимални отпадъци и в намирането на най -доброто дизайнерско решение с икономия на средства, този проект за реконструкция на Margoliouth Road запазва по -голямата част от съществуващото двуетажно бунгало на мястото. Тази съществуваща къща следва западен модел, който е позициониран като обект върху пейзаж, заобиколен от морава.

В новия дизайн архитектурната фирма DLab постави под въпрос уместността на този модел в контекста на тропически Сингапур, където полезността на тревата е много ограничена. Архитектите търсят алтернативна стратегия за справяне с външни и вътрешни пространства, която да направи градината по -удобна за живеене и да й позволи да повлияе положително върху жилищните пространства по отношение на нейните охлаждащи и регенериращи свойства.

DLab замисли дизайна като група от обеми, някои от тях положителни твърди форми и някои отрицателни кухи обеми. Тези положителни и отрицателни обеми с различни пропорции са съставени в неиерархична пространствена организация, където положителните томове съдържат различните домашни функции, а отрицателните обеми са вътрешни дворове или стаи на открито.

Обемите са на различни места, отделени един от друг с интерстициални зони, които действат като защитени коридори, обхващащи вътрешните и външните помещения. Тези циркулационни пространства засилват възприемането на различните обеми, които се изживяват едновременно от коридора, размивайки разликата между вътре и отвън.

Съществуващата структура на къщата е запазена и образува най-големия солиден обем, който съдържа семейно ориентираните помещения за хранене, като трапезария, кухня, семейни стаи и детски спални. Той заема западната половина на обекта и закотвя жилището като цяло. Към източната половина на обекта бяха добавени още три павилиона. Първият помещава апартамента на баба и дядо и основния апартамент. Този монолитен двуетажен павилион се намира в най -отдалечения източен ъгъл на обекта, за да действа като противотежест на съществуващата къща.

Вторият е двоен обемен стъклен павилион за хола и е разположен между първите два павилиона. Това пространство използва изолационно остъкляване на три фасади, което позволява на дневната светлина да залее стаята, така че да се възприема по -скоро като защитено открито място. Дизайнерите разработиха система за остъкляване, която се състои от външен слой от керамично стъклено стъкло и вътрешен слой от ролетни щори. Между тези две равнини се образува вътрешен джоб с горещ въздух, който се освобождава през вентилационните отвори на нивото на покрива.

С допълнителното предимство на кръстосаната вентилация ефектът е изненадващо охлаждащо пространство, което се възползва от дневната светлина и излагането на градината без вредните ефекти на топлината. Третото допълнение към къщата е частично затворен градински двор, разположен в центъра на къщата, което го прави фокусна точка на всички жилищни пространства. Вътрешният двор е третиран архитектурно като всички останали стаи, с три страни на пространството, затворено в стъкло и стълбище към главния апартамент, конзолно отстрани на страничната му стена.

 

 

 

 

 

Разгледайте уебсайта