Architektura

Rezydencja Carpinteria Foothills

Zaprojektowany przez Neumanna Mendro Andrulaitisa, teren projektu Carpinteria Foothills Residence znajduje się na grzbiecie u podnóża Carpinteria, dziesięć mil w dół wybrzeża od Santa Barbara.

Ta współczesna rezydencja została zaprojektowana tak, aby bezproblemowo otwierała się na panoramiczne nadmorskie wzgórze za pomocą rozległych, obsługiwanych przeszklonych ścian. Przeszklona przezroczystość jest zrównoważona, a dom jest zakotwiczony na miejscu przez solidnie oszlifowane ściany z rodzimego piaskowca. Projekt architektoniczny ewoluował z pragnienia klienta, aby dom był spokojnym miejscem do życia, sztuki i odosobnienia.

Program poprosił o apartament główny, jeden pokój gościnny, gabinet dla dwojga, bardziej zamkniętą kryjówkę i nieformalną otwartą przestrzeń życiową, którą mogliby dzielić ze swoimi dziećmi i wnukami. Strategia lokalizacji polegała na oddzieleniu pensjonatu, basenu i domu przy basenie od głównego budynku, umieszczając je wśród dębów na niższym tarasie. Mniejsze struktury łatwiej było umieścić wokół dojrzałych dębów bez naruszania ich systemów korzeniowych.

Umieszczenie głównej przestrzeni mieszkalnej i gabinetu dalej od krawędzi miało być cichsze od hałasu odległej autostrady. Dziedziniec tworzył zorientowany do wewnątrz kontrapunkt dla odległych widoków. Modernistyczny projekt z płaskim dachem dopełnił zamiłowania par do sztuki nowoczesnej i mebli. Projektanci sami byli siłą napędową całego zespołu projektowego. Projekt ograniczył się do prostej palety materiałów i form.

Zastosowano europejski system okien i drzwi przesuwnych, aby zminimalizować ramy i zoptymalizować szkło. Te szklane ściany były otoczone między dużymi kamiennymi murami zbudowanymi z lokalnego piaskowca Santa Barbara i bryłami zawartymi w ścianach gipsowych o integralnym kolorze. Płaskie dachy wsparte były na stalowych słupach oddzielonych od ścian osłonowych.

Projektowanie krajobrazu stało się hobby właściciela, który badał lokalne rodzime nasadzenia, które były zarówno odporne na ogień, jak i na suszę. Kilka dużych dębów zostało sprowadzonych, aby wzmocnić istniejący gaj dębowy, jeszcze bardziej otulić dom w miejscu i stworzyć pierwszy plan, aby pomóc w oprawie spektakularnych widoków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz stronę internetową