Architektura

Pawilon Opowieści

Włoski projektant Luca Nichetto zaprojektował Tales Pavilion, który znajduje się w Lido Garden w Pekinie, Chiny.

Pawilon Opowieści powstał w procesie twórczym obejmującym zarówno projektowanie, jak i przedsiębiorczość. Nichetto opracował fasadę pawilonu, przekształcając 1200 kawałków mosiężnych rurek w „liście trawy”, które kamuflują całą konstrukcję. „Mosiężne liście” utleniają się i naturalnie zmieniają kolor wraz z upływem pór roku, łącząc się z naturalną scenerią pekińskiego ogrodu Lido i nadając pawilonowi sens życia. Projekt architektoniczny jest odzwierciedleniem młodych i awangardowych Opowieści Nichetto, które, podobnie jak trawa, są wolne, naturalne i pełne życia.

Jeśli chodzi o wystrój wnętrz, Nichetto podzielił pawilon na 6 nienagannie wytyczonych brył, używając różnych materiałów i kolorów, aby zaakcentować kontury. W sercu i centralnej bryle pawilonu, otoczonej różnymi salonami, znajduje się recepcja i strefa biznesowa Tales. Ta część pokryta jest drewnem wiązowym pochodzącym ze starych domów z prowincji Hebei, tworząc uczucie ciepła i szczerości.