Architektura

Dom Shakina Stevensa

Zaprojektowany przez Matta Gibsona Architecture + Design dom Shakina Stevensa znajdował się w Melbourne w Australii.

Konceptualny pęd do wnętrza tego domu jest w dużej mierze odpowiedzią na brief, który skrystalizował się w potrzebie połączenia z „zieloną” przestrzenią. Poza frontem związanym z dziedzictwem projekt chciał niekoniecznie zwiększyć powierzchnię, ale zwiększyć wygodę. Aby przestrzeń wydawała się większa, bardziej funkcjonalna, wypełniona światłem i wizualnie poszerzona & pożyczać z witryny i spoza niej.

„Shakin Stevens” to nie tylko kolorowe drzwi wejściowe, ale także doświadczenie tego, co jest za nimi. Koncepcyjnie poza tymi zielonymi drzwiami nie ma drzwi; nowsza przestrzeń dotyczy przepływu i ciągłości, gdzie wytyczenie przestrzeni jest miękkie i mniej skończone, niż można by się spodziewać po ulicy. Zgodnie z jasnym, formalnym pomysłem tył składa się z 3 wytłaczanych białych sześcianów, które wyglądają zasadniczo tak, jakby zostały puszczone, lądując jak kostki losowo jeden na drugim obok wiktoriańskiego „monopolowego” domu. 3 kostki, podobnie jak w istniejącej willi, są skomponowane tak, aby można je było natychmiast rozszyfrować wewnętrznie lub zewnętrznie, a w przejrzystych strefach programowych wszystkie pełnią różne funkcje. Sześciany, które są otwierane na końcach (lub po bokach, jeśli jest to wymagane) są wykorzystywane jako urządzenia do aranżacji widoków na zielone elementy w strukturze oraz na zieleń w obrębie lub poza terenem.

Klient zamówił przede wszystkim białe wnętrze z charakterystycznym akcentem kolorystycznym. Zieleń stała się oczywistym wyborem, współgrającym z bliskością ogrodu. W centrum uwagi znalazły się zielone przestrzenie wewnątrz i na zewnątrz obiektu, a białe sześciany pełniły rolę soczewki dla tych wydarzeń – skutecznie pomagając wprowadzić zieleń do środka i zlikwidować bariery ogrodzenia. W ten sposób wnętrze, zewnętrze, krajobraz & stare i nowe – poprzez kolor – wszystkie informują się nawzajem w równym stopniu.

„Shakin Stevens” wykorzystuje wiele zasad ESD – zachowanie istniejącej konstrukcji, orientacja i konfiguracja nowych prac, ochrona przeciwsłoneczna (okapy), wyeksponowana masa termiczna, pasywna regulacja temperatury, techniki budowlane o niskim zużyciu energii & materiały, głębokość konstrukcyjna w ścianach dla masowej izolacji luzem z wartościami R, izolacja całego istniejącego mieszkania (podłogi, ścian, sufitu), wykorzystanie podłóg/tarasów z drewna pochodzącego z recyklingu. System szarej wody, 2 boczne zbiorniki na wodę, sztuczna trawa & „soczyste” wykorzystanie wody do sadzenia, przy jednoczesnym zapewnieniu nieodłącznych cech kolorystyki. Poza tym projekt ten ma zapewnić przyszłą solidność, lepsze wykorzystanie udogodnień i pełniejsze uwzględnienie stanu miejskiego. Pożyczyli to, co wcześniej leżało uśpione w ich murach i poza nimi. Ten nowy układ zapewnia zrównoważony model przestrzeni/ów, które mogą utrzymać typy użytkowników (para, 2 pary, rodzina z nastolatkami, goście) poprzez oddzielenie stref do spania o elastyczną strefę życiową, którą mogą powiększyć (zewnętrznie). Ten projekt zawiera w sobie „zieloność”. Kolor był kluczową strategią w dodawaniu blasku i wyrazistości temu wyrażeniu na wielu poziomach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz stronę internetową