Architektura

Centrum Turystyczne Ogrodu Botanicznego VanDusen

Perkins+Will ukończył Centrum Turystyczne Ogrodu Botanicznego VanDusen w Vancouver, Kanada.

Centrum dla zwiedzających Ogrodu Botanicznego VanDusen tworzy harmonijną równowagę między architekturą a krajobrazem – z perspektywy wizualnej i ekologicznej. Zainspirowany organicznymi formami i naturalnymi systemami rodzimej orchidei, budynek o powierzchni 1765 metrów kwadratowych jest zorganizowany w faliste „płatki” zielonego dachu, które unoszą się nad ubitą ziemią i betonowymi ścianami. Zaprojektowany, aby przekroczyć status LEED Platinum, Visitor Center realizuje wyzwanie Living Building Challenge — najbardziej rygorystyczny pomiar zrównoważonego rozwoju w środowisku zabudowanym.

Obiekt wykorzystuje na miejscu odnawialne źródła energii w celu osiągnięcia zerowej energii netto w ujęciu rocznym; sekwestruje wystarczającą ilość węgla, aby osiągnąć neutralność węglową; wykorzystuje filtrowaną wodę deszczową na potrzeby budynku w zakresie szarej wody; i oczyszcza 100% ścieków w bioreaktorze na miejscu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz stronę internetową