Architektura

Cascading Creek House autorstwa Bercy Chen Studio

Cascading Creek House został pomyślany nie jako dom, a bardziej jako wyrost z wapiennych warstw wodonośnych geografii środkowego Teksasu.

Dach jest skonfigurowany tak, aby stworzyć naturalny zbiornik do gromadzenia wody deszczowej, podobnie jak w wiosennych basenach znalezionych na wychodniach Texas Hill Country. Baseny te wykorzystują dodatkowe naturalne przepływy dzięki zastosowaniu paneli fotowoltaicznych i solarnych do podgrzewania wody. Woda, prąd i ciepło, które są zbierane na dachu, łączą się w rozległy system klimatyzacji, który wykorzystuje pompy ciepła ze źródła wody i pętle promiennikowe do dostarczania zarówno ogrzewania, jak i chłodzenia rezydencji. System klimatyczny jest połączony z geotermalnymi pętlami gruntowymi, a także basenami i obiektami wodnymi, tworząc w ten sposób system wymiany ciepła, który minimalizuje zależność od energii elektrycznej lub gazu.

Poza technologią, forma i usytuowanie domu w subtelny sposób odnoszą się do społecznych problemów amerykańskich przedmieść. Zaskakująco niski profil domu w stosunku do ulicy stanowi krytyczną alternatywę dla morfologii masywnych podmiejskich domów w Teksasie – patrząc z ulicy na zbierające wodę dachy patrzy się z góry. W przeciwieństwie do skromnej twarzy w kierunku ulicy, rezydencja prezentuje się hojnie wobec dzikiej przyrody w dole, obejmując przyrodę, nie przytłaczając jej.

Podstawowym gestem formalnym projektu jest umieszczenie na pochyłym terenie dwóch długich ścian z rodzimego wapienia, które służą jako kolce dla skrzydła publicznego i prywatnego. Ściany i skrzydła, które wyznaczają, skrywają udomowiony krajobraz, który służy jako rozbudowana przestrzeń życiowa zorientowana w kierunku strumienia poniżej i chroniona przed strumieniami wody spływającymi z ulicy powyżej podczas nagłych ulewy charakterystycznych dla tego obszaru. Usytuowanie murów granicznych i elementów budynku było uwarunkowane obecnością i zachowaniem trzech dojrzałych dębów rodzimych.

Naprzeciw stałego punktu odniesienia niezauważalnie nachylonego dachu, tarasy podłogi wzdłuż konturu terenu wyznaczają wnętrze w dyskretne przestrzenie zwiększające się na wysokość objętości z dala od względnego ściskania holu wejściowego. Każde skrzydło domu kończy się dachem wspartym na pojedynczej kolumnie, która pozwala na całkowite przeszklenie ścian zewnętrznych, zalewając wysoką i otwartą przestrzeń salonu światłem dziennym i oferując wspaniałe widoki na taras przy basenie i zalesione sylwetki Texas Hill Country poza nim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz stronę internetową