Ajándékötletek

Illat és frissesség az otthon számára

Mi lehet szebb, mint belépni egy lakásba és belépni kellemes illat feléd jön valaki? Függetlenül attól, hogy a hangulatosságot hangsúlyozza, vagy különleges frissességet biztosít – a vendégek jól érzik magukat.

Nem csak a látogatók örülnek egy hívogató illatnak a szobában, hanem Ön is használhatja illő szobaillat ösztönözni bizonyos tudatalatti folyamatokat és támogatni őket azok végrehajtásában. Egy szobaillat elősegítheti a koncentrációt, például az irodában. Vagy hozzájárul a munka utáni ellazulás érzéséhez. Mindenesetre a szobák saját új varázsát kapják.

pexels-charlotte-május-5825575 Fotó: Charlotte May tól től Pexels

Szobai illatok sokfélesége

A szoba illatanyagait a múltban, mint most is, sokféle célra használták. Ma, igazából azóta század végén, A szobaillatosítókat többnyire mesterségesen állítják elő kémcsövekben, és diffúzorokban értékesítik. Az úttörők a vanillin (1874) és a pézsma (1888) voltak.

Gyere te is illóolajok használatra: Körömvirág olaj relaxáló és fájdalomcsillapító hatása van Jázmin olaj izomfájdalmakra használják. Ez utóbbit afrodiziákumnak is tekintik.

Míg sok illatot újból kipróbálnak a szobába, egy másik illattá fejlődik Kedvenc szobaillat, amely hamarosan a szokásos repertoár része lesz. A dekoratív kialakítás minden lakást díszít.

pexels-pnw-production-8251512

Fotó: PNW gyártás tól től Pexels

Mióta léteznek, milyen értelmük van?

Az illatok régen a Egészségedre miatt használt: tömjén az egyik legrégebbi szobai illat. Az ókori Egyiptomban a tömjént aromás, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illatként használták. A középkorban a kellemetlen szagok elfedésére használták. Csak később látták a szobaillatosítókat úgy, hogy egyszerűen kellemes illatot kölcsönöznek a helyiségnek.

Már tudtam? A szobaillatot csak 1988-ban hozták létre először a jól ismert botjaival.

A szagok így hathatnak az emberekre

Szaglónyálkahártyánk 350 különböző szagreceptorja feloldja a szobaillatanyagokat Szaglási élmény vége. Mivel csak bizonyos illatmolekulák férnek hozzá a szagreceptorokhoz, a szobai illatanyagok gyakran több illatanyagból állnak, így sok receptorunk megszólal.

A szintetikus szobai illatoknak nincsenek egészségügyi hatásai az emberekre, de pozitív és negatív emlékeket és érzéseket is felidézhetnek, mert hatnak a Limbikus rendszer dolgozik az agyban, amely irányítja az érzelmeket.

pexels-ion-ceban-ionelceban-2638413

Fotó: Ion Ceban @ionelceban tól től Pexels

Melyik illat minek?

Az, hogy most melyik illatanyagot választja, egyrészt személyes preferenciáitól függ, másrészt a szobaillat rendeltetésszerű használatától..

Sokan támaszkodnak az illatanyagokra, amelyek illóolajokat tartalmaznak, és így hatással vannak a testre és a lélekre.

  • Nyugtató, pihentető hatású szobai illatok: Ánizs, bergamott, narancs, szantálfa, vanília és fahéj kéreg. A levendula is segít elaludni, a neroli segít az idegesség ellen.
  • A koncentrációt elősegítő szobai illatok: Borsmenta, rozmaring és eukaliptusz.
  • Élénkítő hatású szobai illatok: Grapefruit, LitseaCubeba (babércsalád), mandarin és mályvazsálya.
  • A szoba illatai frissességet kölcsönöznek otthonának: Citrusolajok (pl. Citrom), lime vagy mandarin, oregánó, teafa, kakukkfű és svájci kőfenyő.

pexels-mareefe-932577

Fotó: Mareefe tól től Pexels

Hogyan illatosítja a szobát?

Potpourri és diffúzor

A potpourris és a diffúzorok egyaránt alkalmasak helyiségekbe. Ott a potpourri finom illatot áraszt, különösen kis helyiségekben használják. Diffúzor kis és nagy lakóterekhez egyaránt használható. Itt a következők érvényesek: Kis helyiségek vagy kevésbé intenzív szagok esetén ne használja az összes illatpálcát, vagy távolítson el néhányat közülük..

Illatos gyertyák és lámpák

Hosszú égés Illatos gyertyák az jellemzi, hogy a folyékony viasz a széléig terjed. Ha eloltja a lángot, akkor is kellemes illata lesz. nál nél Illatos lámpák másrészt fontos, hogy az illóolaj és a víz keverékén keresztül megtaláljuk a szag intenzitásának mértékét. Az illat kellemesen adagolható, ha – legkésőbb néhány óra múlva – már nem érzékelhető a szobában.

Elektromos illatrendszerek

Azok, akik a fogadótermekben gyakran látható elektromos illatosító rendszerekre támaszkodnak Parfüm Fogger vagy elektromos illatos lámpák használat. A behelyezhető illatpárnákkal a gép automatikusan permetezi az illatot rendszeres időközönként, így a kellemes illat egyenletesen eloszlik a helyiségben. Alternatív megoldásként ide is eljuthat Diffúzor Használja (diffúzor 20 négyzetméteren), és helyezze jól szellőző helyre.

PS: A kreatív illatbarátok köztünk is létrehozhatnak saját, egyedi darabokat Készítsen légfrissítőket maga!

pexels-daria-shevtsova-1619488

Fotó: Daria Shevtsova tól től Pexels